קטרקט בעין
קטרקט בעין (ירוֹד) הנו מצב שבו מאבדת עדשת העין הטבעית את שקיפותה והופכת בהדרגה לעכורה. עכירות זו גורמת לירידה בחדות ואיכות הראייה. ד"ר אסף קרץ מסביר שהעדשה אחראית למיקוד קרני האור שחדרו לעין והכוונתם אל הרשתית.
הרשתית קולטת את קרני האור בעזרת קולטנים עצביים וממירה אותם לאותות חשמליים. האותות החשמליים מועברים אל המוח באמצעות עצב הראיה.
העדשה בצעירותנו גמישה ושקופה לחלוטין, מה שמאפשר לנו לראות באופן חד וברור. כחלק מתהליך ההזדקנות, מתרחשים במרוצת השנים מגוון שינויים במבנה ותפקוד עדשת העין, כמו לדוגמה איבוד גמישותה. התופעה מתרחשת בגילאי 40 ומעלה ופוגעת ביכולת המיקוד של העין על עצמים קרובים. שינוי זה הוא הגורם המרכזי לצורך במשקפי קריאה בקרב אנשים בגילאים הללו.
סוגים שונים של קטרקט
בהמשך, משתנה גם הרכב העדשה, וחלק סיבי החלבון המרכיבים אותה עשויים להתגבש ולערפל את העדשה באזורים שבהם התגבשו. ככול שהקטרקט בעין הולך ומתפתח, מתפשט הערפול אל עבר אזורים נרחבים יותר. ניתן למנות כמה סוגים שונים של קטרקט על פי האזורים שבהם הם מתפתחים, כשכול אחד מהסוגים מתאפיין בתסמינים ייחודיים. הקטרקט הגרעיני תלוי גיל ונחשב לשכיח ביותר מבין כל סוגי הקטרקט.
בקטרקט הגרעיני מתפתחת עכירות במרכז העדשה. כתוצאה מכך משתנה אופן המיקוד של העדשה, כך שבשלבים הראשונים עשוי להיווצר קוצר ראיה, או לחלופין שיפור זמני בראיה בשעת קריאה. שיפור זה הנו זמני וחולף ככול שהקטרקט ממשיך ומתקדם. התסמינים הבולטים כוללים ערפול בראייה שהולך ומחמיר, דהייה של צבעים וגוונים וקשיי ראייה ונהיגה בשעות הלילה.
אבחון קטרקט נעשה על ידי רופא עיניים באמצעות בדיקה מקיפה של העין, הכוללת בדיקת חדות ראייהבדיקה המודדת את חדות הראייה עם ובלי משקפיים. בדיקת עינית: בדיקה של מבנה העין באמצעות מכשור מיוחד. לעיתים ידרשו בדיקות נוספות על פי שיקול דעתו של הרופא הבודק.
גורמי סיכון ודרכי טיפול
קטרקט קורטיקלי מתפתח ככתמים בצורת טריזים באזורים ההיקפיים של העדשה. הטריזים מתפשטים אל עבר מרכז העדשה ומפריעים למעבר קרני האור. ההפרעה ניכרת בעיקר בשעות הלילה ובאה לביטוי בקשיי ראייה בחושך ותחושת סנוור בעקבות הרחבת האישונים.
קטרקט סאב-קפסולרי מהווה סוג נוסף של קטרקט בעין ונגרם מנדידת תאים למעטפת (קפסולה) האחורית. התסמינים הבולטים הם סנוור ובוהק רב באור חזק, ובפרט בשעות של קרינת שמש ישירה, קושי בקריאה והילות סביב מקורות אור בשעות הלילה, דוגמת פנסי מכוניות ותאורת רחוב.
על אף שגורם הגיל הוא הסיבה המרכזית להתפתחות קטרקט, קיימים גורמי סיכון נוספים כגון מחלות סיסטמיות כמו סוכרת, שימוש ממושך בתרופת ממשפחת הסטרואידים, דלקות עיניים חוזרות, חשיפה לקרינה מייננת, חבלה חודרת קהה בעין ועוד. בשלבי הקטרקט ההתחלתיים, ניתן לשפר את הראייה לזמן מה בעזרת החלפת מספר המשקפיים. עם זאת, בשלבים המתקדמים יותר, הטיפול האפקטיבי היחידי הוא האופציה הניתוחית.
דרכי טיפול בקטרקט בעין
הטיפול היחיד עבור קטרקט בעין הוא ניתוח קטרקט. את הניתוח מבצע רופא עיניים פרטי בבאר שבע מומחה ובד"כ לאחר הניתוח, באותו היום, אפשר להשתחרר מבית החולים ולחזור הביתה. הרוב המוחלט של הניתוחים מבוצע בהרדמה מקומית.
מומחה לקטרקט שמבצע את הניתוח עושה חתך קטן בעין ומכניס מכשיר אולטרה סאונד זעיר כדי לשבור את העדשה העכורה. חלקי העדשה מוסרים ובמקומם מוחדרת עדשה מלאכותית. התהליך אורך לרוב כ-30 דקות.את כוח העדשה המלאכותית ניתן לחשב כך שהיא תחליף במידה רבה את הצורך במשקפיים לרחוק או לקרוב לאחר הניתוח.
הטיפול היחיד והיעיל לקטרקט הוא ניתוח שבמהלכו מחליפים את העדשה העכורה בעדשה מלאכותית שקופה. ניתוח קטרקט בעין הוא ניתוח נפוץ מאד, קצר יחסית, ובמרבית המקרים משפר משמעותית את איכות החיים.
טיפול מתקדם בניתוח באמצעות לייזר
במהלך הניתוח שלבי הניתוח הראשונים מבוצעים בסיוע טכנולוגיית לייזר. בתחילת הפעולה עלול המטופל לחוש לחץ בעין. מכשיר הלייזר מבצע פתח בקופסת העדשה ומפצל אותה לחלקים קטנים. שאר שלבי הניתוח זהים לניתוח הרגיל ללא לייזר.
לקראת סיום הניתוח מושתלת בעין עדשה מלאכותית וכך ניתן לשחזר את הראייה החדה כפי שהיה עם העדשה הטבעית כאשר היתה עוד שקופה.
יתרונות של ההליך הכירוגי
היות והפתח בקופסית הקדמית ופיצול העדשה מבוצעים על ידי קרן לייזר, הרי שמושגת תוצאה מדוייקת מאד, שניתן לנבא בסיכוי גבוה שתסתיים בצורה טובה. הפעולה בדרך כלל מקילה על המנתח בביצוע הפעולה. ישנם מספר מחקרים שהראו יתרון בתוצאות של ניתוח קטרקט בלייזר לעומת ניתוח הרגיל אולם נכון להיום א של אין לכך מספיק הוכחות במחקר הרפואי.
במהלך הפעולה מתבצעת גם הדמיה של העין באמצעות מכשור לייזר, הנקראת טומוגרפיה אופטית קוהרנטית, OCT . הדמייה זו מסייעת למנתח לתכנן את מיקום ועומק החתכים הנעשים במהלך ניתוח קטרקט. סריקות OCT מאפשרות להגיע לתמונות של מבנה העין ברזולוציה גבוהה ולבצע חתך רוחב כדי להפוך את ניתוח הקטרקט למדויק ביותר. לעומת עבודה ידנית בניתוח הקונבנציונאלי, בניתוח לייזר יוצר המנתח תוכנית ניתוחית מדויקת לחתך הקרנית עם תמונה מתקדמת באמצעות OCT.
המטרה היא ליצור חתך כאשר המיקום, העומק והאורך הספציפיים נקבעו על-ידי הסריקה עם תמונת ה-OCT. בצורה זו מושגים גם דיוק וגם בטיחות של הניתוח. ד"ר אסף קרץ, מומחה בניתוחי קטרקט בשיטות שונות ומתקדמות ובהשתלת עדשות תוך-עיניות מתקדמות (מולטי פוקאליות, טוריות ומולטי-טוריות). לד"ר קרץ ניסיון עשיר בביצוע אלפי ניתוחי קטרקט, בנוסף הינו מומחה בגלאקומה בבית החולים סורוקה בבאר שבע